sábado, 7 de junio de 2008

El meu aniversari, sublevació de Catalunya


7 de juny, 1640...

Catalunya, comtat gran...qui t'ha vist tan rica i plena!...Ara el rei Nostre Senyor, declarada ens te la guerra.

Lo gran Comte d'Olivars sempre li burxa l'orella: "Ara es hora, nostre rei, ara es hora que fem guerra...contra tots els catalans, ja veieu quina n'han feta: seguiren viles i llocs fins al lloc de Riu d'Arenes; n'han cremat un sagrat lloc, que Santa Coloma es deia; cremen albes i casulles, i caporals i patenes, i el Santíssim Sagrament, alabat sia per sempre..."


I la guerra va a començar contra el rei d'Espanya Felipe IV, des del camp de Tarragona fins a les Balears.
Avui recordem als camperols victoriosos, els segadors, que van lluitar ferotgement per la llibertat de la seva terra catalana, plens eternament de gloria, recordats en l'himne que van marcar amb foc a les págnies de la história...


Els Segadors (Himne de Catalunya)

Catalunya, triomfant,
tornarà a ser rica i plena!
Endarrera aquesta gent
tan ufana i tan superba!

Bon cop de falç!
Bon cop de falç, defensors de la terra!
Bon cop de falç!

Ara és hora, segadors!
Ara és hora d'estar alerta!
Per quan vingui un altre juny
esmolem ben bé les eines!

Bon cop de falç!
Bon cop de falç, defensors de la terra!
Bon cop de falç!

Que tremoli l'enemic
en veient la nostra ensenya:
com fem caure espigues d'or,
quan convé seguem cadenes!

(Los Segadores, Himno de Cataluña: ¡Cataluña triunfante, vovlerá a ser rica y plena!, ¡Atrás ésta gente, tan ufana y tan soberbia!
Buen golpe de hoz! buen golpe de hoz, defensores de la tierra!, buen golpe de hoz...¡Ahora es hora segadores, ahora es hora de estar alerta, para cuando llegue otro junio, afilemos bien las herramientas!...¡Buen golpe de hoz, buen golpe de hoz defesnores de la tierra! buen golpe de hoz...¡Que tiemble el enemigo al ver nuestra enseña: ¡como hacemos caer espigas de oro, cuando conviene segamos cadenas!)
Aquest és el dia que vaig néixer, 7 de juny...Ara convertit en Arquitecte i en constant lluita... i sempre orgullós dels segadors, que lliuressin la meva bonica Catalunya...


No hay comentarios: